Už jste někdy slyšeli o takzvaném Vatikánském chlebu štěstí? My jsme ještě donedávna neměli vůbec o jeho existenci tušení. Jednoho dne jsme však obdrželi kvásek s instrukcemi na sedm dní. No a o co se vlastně jedná?

 Než spíš chléb si pod tím to názvem radši představte sladkou buchtu. Rozmnožený kvásek se mezi lidmi předává řetězově již mnoho let. Chléb se přitom může péci pouze jednou za život. Pokud tento kvásek obdržíte a upečete, přinese to štěstí Vám i vašim blízkým. K Vám by se měl dostat ve chvíli, kdy se u vás v životě může něco změnit. Sami byste ho však neměli cíleně vyhledávat. Nikdo neví, kdy a kde tento řetěz začal, a to přidává celému procesu víc na kouzlu. Zní to velice hezky, že?

 Celá příprava těsta je rozdělena do sedmi kroků do celého týdne. Těsto, o které se staráte necháte na kuchyňské lince a dle instrukcí každý den přidáváte ingredience a mícháte. Lepší je, když těsto nepřijde do styku s kovem.  Proto ho umístíte do plastové či skleněné misky, zamícháte vařečkou, přikryjete utěrkou a celý týden necháte přikryté. Šestý den rozdělíte těsto na 4 díly. Z jednoho dílu zpracujete vatikánský chléb a zbylými tři obdarujete své blízké. 

Postup: 

1. Den Den Do těsta přidáme 250 g krupicového cukru a mícháme

2. Den Den Přidáme 250 ml mléka a zamícháme.

3. Den Den Přidáme 250 g polohrubé mouky a zamícháme.

4. Den Den Těsto promícháme ráno, v poledne i večer.

5. Den Den Přidáme 250 g cukru, 250 ml mléka a 250 g polohrubé mouky a zamícháme.

6. Den Den Těsto promícháme a rozdělíme na 4 díly. 

7. Den Den Do jednoho dílu přidáme 250 g polohrubé mouky, 250 ml oleje, 3 vejce, 3 nastrouhaná jablka, půl prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, půl lžičky skořice, půlku nalámané čokolády (nejlépe na vaření), 2 hrsti nahrubo nasekaných ořechů, hrst rozinek, vanilkový cukr. Vše důkladně promícháme a pečeme v pekáči na pečícím papíru na 180 °C na cca 20–25 minut. 

proces vatikánský chléb

vatikánský chléb

Jak sami vidíte instrukce nejsou vůbec náročné a výsledek stojí určitě za to. V kuchyni vždycky rádi experimentujeme a do těsta jsme mimo zmíněné věci přidali moruši, goji či sušenou papáju z našeho obchůdku a z výsledku jsme rozhodně nebyli zklamaní. Tak ať přinese štěstí i Vám. 

Related products

Produkt byl přidán do oblíbených