Pistácie ve slaném karamelu
Netradiční, přesto velmi zajímavá kombinace - pistácií a slaného karamelu.
Netradiční, přesto velmi zajímavá kombinace - pistácií a slaného karamelu.
Pistácie mají v průměru 55% olejů, 20% bílkovin a 15% cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny.
Dále obsahují draslík, hořčík a vápník. Dále obsahují vitamín A, B, E, dále železo, měď, selen a zinek, další silné antioxidanty.
Použití pistácií je všestranné, jádra se konzumují čerstvá, pražená, solená či jinak ochucená. Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny, moučníky typu baklava, což je středomořský recept z listového těsta a supersladké náplně s pistáciovou či mandlovou příchutí.
Platí, že čím zelenější plod, tím je kvalitnější. Jádro je ještě obaleno červenou slupkou, která se snadno slupuje a má charakteristicky nasládlou chuť. I samotné jádro je nasládlé chuti a má charakteristickou vůni.
U nás jsou nejznámější pražené solené pistácie, které vylupujeme z béžových naprasklých skořápek. Někdy jsou tyto skořápky uměle nabarveny na červeno, aby se zamaskovaly skvrny po ručním sklízení. Plody pistácií jsou zelené, přesto jsou někdy černé a to pokud byly před pražením naloženy v soli a citronu. Občas se dají sehnat i nesolené pistácie a ty jsou vhodné pro použití do sladké kuchyně.
Složení: PISTÁCIE jádra 65%, karamelizovaný cukr 34%, sůl 1%
Alergeny: Obsahuje skořápkové plody
Skladování: chladné, tmavé a suché místo (max. 20°C, max. 65% vlhkost vzduchu)
Země původu: Řecko
Výživové údaje na 100 gramů
Energetická hodnota: | 2325kj / 556kcal |
Tuky: | 46 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 4,9 g |
Sacharidy: | 52 g |
z toho cukry: | 45 g |
Bílkoviny: | 15,5 g |
Sůl: | 0,85 g |
Žádné recenze