Zázvor – žlutý zázrak přírody

Někdo na něho nedá dopustit, jiní ho však nemůžou vystát kvůli jeho pálivosti. Takový je právě zázvor. Co se ovšem musí zázvoru nechat, je jeho dlouhý seznam pozitivních účinků na naše tělo. Začátek nového roku nám dal všem po stránce konzumace jídla pěkně zabrat. Zároveň jsme neustále vystavění různým nachlazením a chřipkovým onemocněním. S tím vším nám může zázvor pomoct. Tato zázračná rostlina pochází z jihovýchodní Asie a je pěstovaná pro její oddenkovou část.

Zázvor je velice bohatý na antioxidanty, minerály a vitamíny jako A, B (B3, B5 nebo B9), C a E. Mimo to obsahuje gingerol, který je zodpovědný za chuť zázvoru. Z minerálu je zde obsažen hlavně draslík, hořčík, fosfor, vápník a sodík.

Jak již bylo zmíněno seznam jeho pozitivních účinků je opravdu dlouhý. Využíván byl již v minulosti v lidovém léčitelství a pro své vlastnosti je využíván dodnes. Jsou jimi:

Antioxidační účinky

• silné antioxidační a protizánětlivé účinky

snižuje riziko některých infekcí

• proti nachlazení a běžné chřipce

Zažívací potíže

• pozitivní vliv na nevolnost, zvracení či pálení žáhy

• pomáhá pří zácpě a nadýmání

• při nevolnostech v těhotenství, zejména v prvním trimestru (neměla by se přesáhnout doporučená denní dávka 4 g v čerstvé podobě)

Potíže s klouby

• zmírňuje příznaky při osteoartróze a revmatoidní artritidě

Další pozitivní účinky

• zmírňuje bolest při menstruaci

• může snižovat hladinu cholesterolu

• může snižovat hladinu krevního cukru a s tím i riziko srdečních onemocnění

• může mít protirakovinné vlastnosti

• může zlepšit funkci mozku a pomáhá chránit před Alzheimerovou nemocí

Zní to až neuvěřitelně a velmi lákavě. Ovšem pamatujte na to, že se zázvorem není radno to přehánět, a proto je dobré nepřesáhnout jeho doporučenou denní dávku 4 g v čerstvém stavu.

Citlivější jedinci mohou pocítit pálení žáhy, průjem, říhání nebo žaludeční nevolnost. Vyhnout by se mu měli osoby trpící vředy a diabetici. Dále může být nevhodný pro osoby s krvácivými poruchami, jelikož zvyšuje riziko krvácivých stavů.

Zázvorový prášek

Na našem e-shopu můžeme nalézt zázvor v podobě prášku v BIO kvalitě, který se vyrábí z najemno namletého kořene zázvoru. Jeho využití je pestré, lze ho použít při pečení, vaření, ochucování limonád nebo do horkého nápoje. Bývá neodmyslitelnou součástí některých asijských a indických pokrmů. Ochutit s ním můžete například i maso, a to zejména vepřové, zvěřinu, kachní i jehněčí. Můžete ho dát do omáčky, salátové zálivky, polévky. Dávkování je 1 čajová lžička (2 g) denně.

Na našem e-shopu můžete dále najít zázvor v podobě kandovaného zázvoru BIO, zázvor proslazovaný - plátky, zázvor sušenýlimonády, čaje a další...

Produkt byl přidán do oblíbených